Tehnički termini - donji ekstremiteti

Adapter


Adapteri su protetičke komponente koje se koriste između različitih funkcionalnih komponenti kao što su koljeno i stopalo.

Navlaka za navlačenje


Navlaka za navlačenje proteze je pomagalo nalik na plastično crijevo kojim se olakšava navlačenje proteze. Navlaka se prevlači preko bataljka i uvlači u protezu te kroz otvor ventila izvlači van.

Bioničko koljeno


Koljeni zglob koji u potpunosti kontrolira mikroprocesor i koristi se potpuno intuitivno. Brojni integrirani senzori i kompleksna mjerna tehnologija neprekidno precizno određuju ispravan položaj i postavke koljena. Bioničko koljeno podržava fiziološki tijek hoda te na taj način smanjuje opterećenje na cijeli lokomotorni sustav.

Karbonsko stopalo


Karbon je vrlo lagan i istovremeno čvrst materijal. Uz to je izrazito elastičan uz odličan efekt opruge. Stoga su protetička stopala načinjena od karbonskih vlakana vrlo lagana, a korisniku omogućuju dobra povrat energije tijekom koračanja.

Rotacioni adapter


Rotacioni adapter je protetička komponenta koja omogućuje rotaciju potkoljenice iz prirodnog položaja. To može biti korisno u mnogim situacijama, npr. prilikom oblačenja cipea, vožnje automobila i sl.

Liner


Liner je navlaka nalik na čarapu koja se navlači izravno na bataljak i djeluje poput druge kože između tkiva bataljka i tvrdih stijenki ležišta. Štiti osjetljiva područja bataljka i povezuje bataljak s protezom. Odabir ispravnog materijala linera presudno je za kvalitetnu i udobnu opskrbu. Ali liner može osigurati optimalnu sigurnost i udobnost samo uz optimalan izbor suspenzijskog sustava koji osigurava položaj ležišta na bataljku.

Koljeno koje kontrolira mikroprocesor


Kod ovakvih sustava mikroprocesor uz pomoć kompleksnih senzora prepoznaje obrasce pokreta i protezu prilagođavan u stvarnom vremenu. Regulra fazu njihanja i oslonca tako da korisnik može hodati s punim povjerenjem u pomagalo

Protetičko stopalo


Protetičko stopalo je umjetno stopalo koje zamjenjuje amputirano. Treba ispunjavati specifične funkcionalne zahtjeve i individualno se odabire za korisnike, prema njegovim mogućnostima i zahtjevima te stupnju mobilnosti.

Protetičko koljeno


Protetičko koljeno je umjetno kojelno koje funkcionalno zamjenjuje odstranjeno. Različiti tipovi koljena omogućuju prilagodbu individualnim potrebama korisnika te stupnju mobilnosti.

Ležište


Protetičko ležište povezuje bataljak s ostatkom proteze i ima važnu funkciju - omogućuje optimalno prijanjanje uz bataljak i općenito utjeće na zadovoljstvo korisnika protezom. Kako bi zadovoljilo ove bitne uvjete, ležište se izrađuje individualno, prema otisku bataljka.

Faza njihanja


Faza njihanja je dio tijeka hoda kada se stopalo slobodno njiše.

Faza oslonca


Faza oslonca je trenutak tijeka hoda kada korisnik stoji potpuno uspravno, uz puni oslonac na noge, bez pokreta prema naprijed ili nazad

Torzioni adapter


Torzioni adapter omogućuje pokret rotacije proteze bez pomicanja stopala. Instalira se iznad protetičkog stopala. t.

Vakuumski sistemi


Vakuumski sistem je sustav negativnog tlaka koji rezultira generiranjem vakuuma između bataljka, linera i ležišta korištenjem "aktivnog princima" (pumpe) ili pasivnog princima (pokreti tkiva bataljka - pistoning movement) Cilj je dobro prijanjanje proteze na bataljak radi sigurnosti korištenja

Stepen mobilnosti


Vaš stepen mobilnosti ima važnu ulogu u protetičkoj opskrbi. Stoga smo u protetičkoj terminologiji osmislili slijedeće stepene mobilnosti:

Niski stepen mobilnosti


Kretanje u unutarnjim prostorima. To su korisnici koji prelaze kraće udaljenosti, po ravnim podlogama i pri niskim brzinama kretanja.

Srednji stepen mobilnosti


Ograničeno kretanje vanjskim prostorima. Odnosi se na korisnike koji mogu hodati i po neravnim površinama i savladavati niske prepreke - neravnine i stepenice.

Visoki stepen mobilnosti


Neograničeno kretanje vanjskim prostorima. Korisnici se mogu kretati različitim podlogama i različitim brzinama kretanja te kretati se na dugim udaljenostima. Mogu savladavati većinu prepreka i biti radno aktivni.

Izuzetno visok stepen mobilnosti


Neograničeno kretanje vanjskim prostorima uz osobito visoke zahtjeve. Korisnici savladavaju iznimne izazove tokom bavljenja sportom, u zahtjevnom radnom okruženju ili tokom slobodnog vremena.