Protetička opskrba

Nakon amputacije trebate biti opskrbljeni protezom koja najbolje odgovara vašim potrebama. Odabir proteza koje se mogu uzeti u obzir u vašem slučaju ovisi o raznim čimbenicima.

Čimbenici koji utječu na odabir odgovarajuće proteze za vas uključuju vašu tjelesnu kondiciju i zdravlje, razinu amputacije, vaše potrebe vezane uz protezu i vašu osobnu i radnu okolinu. Vaš ortopedski tehničar će vas savjetovati o svim tim aspektima i raditi s vama na odabiru proteze i odgovarajućih dijelova.


Proteze

Kao i kod medicinske tehnologije općenito, i kod razvoja proteza priroda predstavlja temeljni model. Suvremene visokotehnološke proteze postupno se približavaju tom modelu. Ljudska osjetljivost ovdje predstavlja poseban izazov, budući da ju je jako teško simulirati. Međutim, vaša proteza ispunjava brojne neophodne funkcije: ona vam vraća veliki dio mobilnosti i pomaže vam svladati vještine svakodnevnog života bez tuđe pomoći. Nošenjem proteze izbjegavate probleme s držanjem tijela i poremećaje ravnoteže koji bi mogli nastati kao posljedica nedostatka težine amputirane noge. Nošenjem proteze također izbjegavate preopterećenje vaše zdrave noge, koje bi dugoročno moglo rezultirati poteškoćama.

Vaš ortopedski tehničar

Proces opskrbe konačnom protezom započinje kada je bataljak vaše noge zacijelio, a vi ste ponovno u dobroj tjelesnoj kondiciji. Međutim, vaš ortopedski tehničar će se savjetovati s vama čak i prije toga. Započet će proces s nekoliko pitanja kako bi saznao sve o vašim potrebama i željama. On ili ona će također pregledati vaš bataljak ubrzo nakon amputacije kako bi se utvrdilo je li opcija privremene proteze prikladna za vas. Liječnik će također biti nazočan tijekom opskrbe ako to želite ili ako ortopedski tehničar to smatra potrebnim.

Nakon ovog prvog pregleda, vaš ortopedski tehničar predložit će razne opcije za opskrbu te o njima raspraviti s vama. Tri teme su ovdje od ključne važnosti:

Odabir dijelova

Ležište proteze

Protetičko uravnoteženje

Opsežna rasprava je potrebna o sve tri teme kako bi rezultati ispunili vaše zahtjeve, ali i zahtjeve rehabilitacijskog tima. Tek tada započinje proces kojim vas se opskrbljuje ležištem, a vaš ortopedski tehničar odabire dijelove proteze na temelju Mobis® sustava. Protezu se nakon toga može dovršiti, odnosno konačna proteza se izrađuje i oprema kozmetičkom navlakom.

Protetičko uravnoteženje

Kada se nakon nekoliko isprobavanja postigne optimalna podešenost ležišta i nakon što budu odabrani dijelovi za protezu, sklapaju se ležište i dijelovi. Ovaj proces poravnanja protetičkih dijelova može se razlikovati od pacijenta do pacijenta, budući da su držanje i visina tijela također važni čimbenici procesa.

Vaš ortopedski tehničar temelji poravnanje protetičkih dijelova na rezultatima pregleda i postojećim smjernicama.

Dodatne probne opskrbe slijede nakon što je proteza spremna. Uz pomoć uređaja poznatog kao L.A.S.A.R. Posture, ortopedski tehničar provjerava poravnanje protetičkih dijelova i precizno prilagođava protezu vašim potrebama. Nakon toga možete napraviti prve korake s novom protezom.