Rehabilitacija

Za početak, rana na bataljku mora pravilno zarasti. Kada proces zarastanja završi nakon nekoliko sedmica, započinje faza rehabilitacije. Ona uobičajeno traje do pola godine.

Na temelju napretka vašeg oporavka, terapeutski tim odlučuje o tome kada možete započeti s intenzivnom rehabilitacijom. Za vrijeme faze rehabilitacije ciljano vas se priprema za nošenje proteze. Cilj je omogućiti vam maksimalnu mobilnost i samostalnost kako biste mogli u budućnosti voditi svoj život što je normalnije moguće. Međutim, vaše aktivno sudjelovanje je ključno za uspjeh rehabilitacije. Vaša motivacija i nivo samopouzdanja mogu također dati važan doprinos.


Njega bataljka

Već tokom faze rehabilitacije počinjete sami njegovati bataljak, ožiljak i zdravu nogu.

Dok se u bolnici osoblje za brigu o bolesnicima i doktori brinu za čišćenje rane i mijenjanje zavoja ili navlaka, vi se brinete za bataljak, ožiljak i za zdravu nogu tokom faze rehabilitacije. Kontinuirana intenzivna briga bit će ključna kako biste mogli nositi svoju protezu bez poteškoća.

Kako pravilno njegovati bataljak?

Vaš terapeut će vam pokazati kako pravilno njegovati bataljak. Kako biste spriječili da koža postane gruba i ljuskasta, ujutro i navečer perite bataljak vodom i blagim sapunom (npr. proizvodom Derma Clean). Nakon toga temeljito osušite kožu ili je pažljivo obrišite tapkanjem i nanesite kremu. Derma Repair i Derma Prevent su dva Ottobock proizvoda iz linije proizvoda za njegu posebno razvijeni za njegu kože koja je izložena jako nepogodnim uticajima, kao što je koža na bataljku. Krema Derma Prevent, na primjer, pomaže pri sprječavanju nadraživanja kože tako što je prekriva zaštitnim slojem koji je čini mekanom i podatnom.

Ako su na bataljku nastali nabori kože ili kontrakture ožiljka, na njih je potrebno posebno pripaziti kako bi se spriječile infekcije. Vaš tim za rehabilitaciju može vas savjetovati o tome. Za vrijeme njege bataljka također obratite pažnju na povrede kože, tačke pod pritiskom i žuljeve, obzirom da oni zahtijevaju medicinski tretman. Ogledalo vam može pomoći pri pregledu stražnjeg dijela vašeg bataljka. Redovna masaža i lagano istezanje ožiljka je još jedan važan element u njezi bataljka.

Uzmite u obzir da je navlačenje proteze ujutro - odmah nakon pranja - često puno teže nego uobičajeno, obzirom da zbog tople vode koža na bataljku blago natekne.

Njega zdrave noge

Sve dok bataljak nije u mogućnosti nositi veliku težinu nakon amputacije, zdrava noga je izložena većem opterećenju.

Redovno pregledavajte i zdravu nogu, a pažnju obratite i na manje povrede. Obzirom da čak i manje povrede mogu postati opasne - posebno u slučaju infekcija - svaku povredu odmah treba liječiti doktor, jer održavanje vaše zdrave noge funkcionalnom je neophodno. Također biste trebali redovno pažljivo rezati nokte na nogama. Mnogi pogođeni pojedinci posjećuju pedikera koji je za to prošao obuku.

Udobna cipela koja vam dobro odgovara također je dio procesa njegovanja vaše zdrave noge. Također se preporučuju i ulošci. Uz obuću, izuzetno važan je i izbor čarapa: one bi trebale biti izrađene od vune ili pamuka kako bi mogle dobro upijati znoj, a gornji dio čarape ne bi trebao biti prejako stegnut kako ne bi poremetio cirkulaciju krvi. Obične i duge čarape moraju pristajati uz nogu bez stvaranja nabora te ih treba nositi samo jedan dan. U suprotnom se znoj može nataložiti u obliku naslaga soli koje mogu nadražiti kožu i uzrokovati infekcije.

Također je važno da se ne prebacujete u invalidska kolica dok ste bosonogi, a ne biste trebali ni stajati niti hodati dok ste bosonogi jer je opasnost od povrede prevelika. Dok ležite u krevetu, možete postaviti potporu s ispunom ispod pete i gležnja zdrave noge kako bi izbjegli stvaranje tački pod pritiskom.

Hodanje s protezom

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, danas je moguće proizvoditi razne proteze za različite potrebe. Prema tome, dijelovi proteze odabrani za vas imaju važnu ulogu. Vaš program treninga i vježbanja prilagođen je prema tim dijelovima. Program je osmišljen kako bi podigao vaše samopouzdanje pri korištenju proteze te kako biste ponovno naučili svakodnevne obrasce kretanja.

Hod po ravnim površinama

Kada budete uvjereni da pravilno postupate s protezom, može započeti pravi trening hodanja. Ciljevi su poboljšavanje ravnoteže i koordinacije, dovoljno prebacivanje težine na protezu i poravnanje zdjelice i gornjeg dijela tijela.

Također biste trebali nastaviti s jačanjem mišića budući da su jaki mišići neophodni za stabilno držanje tijela prilikom hodanja.

Prvo morate naučiti kako prebaciti tjelesnu težinu i stajati na jednoj nozi na razboju. Nemojte svu svoju težinu prebaciti na ruke i zdravu nogu; koristite i protezu. Čim budete u mogućnosti, počnite hodati uz pomoć razboja, nakon čega će uslijediti trening hoda bez potpore. Prvi cilj je postepeno smanjenje korištenja bilo kakvih pomagala za hodanje koja su vam na početku možda bila potrebna. Ovo se postiže kombinacijom pravilne tehnike hodanja i jačanja mišića trupa.

Izbjegavanje nepravilnosti u hodu je također dio cjelokupnog treninga hoda. Na početku će vaš terapeut u svakom trenutku bit uz vas i nuditi vam pomoć. S vremenom vam takva pomoć više neće biti potrebna.

Siguran hod po rampama i stepenicama

U svakodnevnom životu ćete uvijek naići na prepreke, npr. na ivičnjake, stepenice kod kuće, rampu koja vodi do garaže i još mnogo njih. Dijelovi vaše proteze su ovdje ključni obzirom da različiti protetički koljeni zglobovi zahtijevaju različite tehnike hodanja. Na primjer, pravilno pozicioniranje stopala ili korištenje ograde igraju veliku ulogu.

Privremena proteza

Ono što nazivamo privremenom protezom je prijelazna proteza koju za vas izrađuje ortopedski tehničar. Nosite je sve dok ne budete opskrbljeni konačnom protezom.

Prijelazna proteza vam u ranom razdoblju pomaže pri vježbama stajanja i hodanja. Vaš ortopedski tehničar također uči o vašim individualnim obrascima kretanja, a on ili ona na taj način dobiva važne informacije pomoću kojih odabire odgovarajuće dijelove za vašu protezu. On ili ona tada prilagođava ležište proteze i u konačnici precizno prilagođava protezu u skladu s vašim potrebama.

Upotreba proteze

Uz podršku vašeg terapeuta naučit ćete kako pravilno koristiti protezu. To uključuje navlačenje i svlačenje proteze, ustajanje i sjedanje, ali i trening za ravnotežu i hod. Funkcionalne mogućnosti dijelova proteze, kao što su protetička stopala i protetički koljeni zglobovi, mogu biti jako različite. Zbog toga je precizan odabir dijelova jako važan. Ovi dijelovi i poseban trening vezan uz njihovu upotrebu ključni su za postizanje vaših vlastitih ciljeva terapije.

Pravilno navlačenje i svlačenje

Samostalno navlačenje i svlačenje proteze važno je u svakodnevnoj upotrebi. Dok će vam možda u početku vaša porodica morati pomoći, cilj je da budete sposobni to sami učiniti.

Zavisno o vrsti proteze i osobinama vašeg bataljka, postoje različiti načini za navlačenje proteze. Vaš terapeut će vam pokazati ono što je najbolje za vas.

Već ste naučili kako njegovati bataljak, ali protezu morate također svakodnevno čistiti i brinuti se za nju. Kako biste uklonili znoj i čestice kože, očistite unutarnji dio ležišta proteze vlažnom krpom.

Čista površina koja je u kontaktu s kožom pomaže spriječiti iritaciju kože. Ako nosite liner, molimo da se svakodnevno brinete za njega u skladu s uputama za upotrebu.

Sjedanje i ustajanje

Jednom kad naučite kako navlačiti protezu i kako je svlačiti, sljedeće svakodnevne aktivnosti koje ćete naučiti su sjedanje i ustajanje. Potrebne vježbe zavise o dijelovima koji se koriste na vašoj protezi. Na primjer, moguće je opteretiti obe noge prilikom sjedanja uz transfemoralnu protezu s koljenim zglobom C-Leg®. Na ovaj način značajno se smanjuje opterećenje na zdravu nogu, što pomaže sprječavanju preuranjenih problema vezanih uz preveliko naprezanje.

Iz istog biste razloga trebali jednakom mjerom opteretiti obje noge pri sjedanju i pri ustajanju s transtibijalnom protezom.

Kompresijska terapija

Kompresijska terapija

Inicijalno oticanje tkiva bataljka očekivano je nakon zahvata. Takvo oticanje je normalna reakcija na zahvat. Ono se može spriječiti povećavanjem pritiska na čitavoj površini.

Više