Od amputacije do rehabilitacije

Nakon amputacije nalazite se u novoj situaciji. Kako će vaša budućnost izgledati u znatnoj mjeri ovisi o vama. Sam proces rehabilitacije uobičajeno traje do pola godine.

Faktori koji mogu uticati na proces rehabilitacije uključuju promjene vezane uz bataljak, povećanje ili smanjenje tjelesne težine, promjenu prebivališta, porodicu, rodbinu, prijatelje, vašu svakodnevnu okolinu i vaše zanimanje.


Prije amputacije

Možda ste već neko vrijeme svjesni da se morate podvrgnuti amputaciji. Iako je teško nositi se s takvom spoznajom, znajte da niste sami u ovoj teškoj fazi vašega života. Vaš terapeutski tim će vam pružiti potporu i bit će vam na raspolaganju za pitanja i probleme.

Prva ispitivanja

Prije hirurškog zahvata bit ćete nekoliko puta podvrgnuti detaljnim ispitivanjima u bolnici. Ispitivanja uključuju analizu krvi, rendgen pluća te provjeru funkcija srca i krvotoka.

Savjetovanje s doktorima

Odgovorni doktori će vam prije amputacije objasniti što se događa za vrijeme zahvata. Također će vam detaljno objasniti ono što slijedi nakon toga. Tokom savjetovanja imat ćete priliku pitati o svemu što smatrate važnim. Najbolje je prije savjetovanja voditi bilješke o svemu što želite pitati doktore, kako ne biste nešto zaboravili. Ukoliko postoji nešto što ne razumijete, ne oklijevajte postaviti dodatna pitanja. Potrebno je napomenuti da doktori imaju obvezu sve vam objasniti, čak i nekoliko puta. Za razliku od planirane amputacije, teške povrede nastale prilikom nesreća često zahtijevaju zahvat u kratkom vremenskom roku. Razumljivo je da u takvim slučajevima savjetovanje sa doktorima slijedi nakon amputacije.

Ciljana priprema

Ukoliko je to moguće, trebali biste čak i prije samog zahvata započeti s vježbama koje će vam biti potrebne kasnije, za vrijeme rehabilitacije. To vam omogućava da unaprijed ojačate svoju muskulaturu. Na primjer, u slučaju kada čekate zahvat amputacije noge, korisno je što je prije moguće započeti s vježbama prebacivanja iz kreveta u invalidska kolica. Pravovremeno bavljenje takvim aktivnostima može vam znatno olakšati razdoblje nakon zahvata. Pitajte svog doktora ili fizioterapeuta koje vježbe su prikladne za vas.

Također je korisno posavjetovati se s ortopedskim tehničarom čak i prije amputacije, kako biste utvrdili koje bi vam proteze mogle odgovarati u budućnosti. To će vam omogućiti bolje razumijevanje onoga što možete očekivati za vrijeme rehabilitacije.

Psihološka podrška

Amputacija je dramatičan životni događaj za koji je potrebna velika mentalna snaga. To je razlog zašto biste trebali potražiti psihološku podršku. O mnogim stvarima možete raspravljati s obučenim psihoterapeutima te na taj način umanjiti pritisak na porodicu i prijatelje. Ti razgovori mogu vam također pomoći pri sticanju snage potrebne za novu fazu vašeg života. Što prije zatražite ovakvu podršku, to bolje, budući da prevladavanje mentalnih blokada i strahova pridonosi ubrzanju procesa zacjeljivanja i obnavljanju kvalitete života. Amputacija u kombinaciji sa strahom može prouzrokovati depresiju, što bi svakako trebalo izbjeći.

Razgovor s drugim osobama s amputacijom

Savjetujemo vam da razgovarate s osobama koje su podvrgnute sličnoj amputaciji ili imaju sličnu bolest poput vas. Razgovor s nekim tko je već bio podvrgnut amputaciji će vas ohrabriti. Niste sami. Korisno je čuti kako se netko drugi nosi sa sličnom situacijom, kao i čuti o promjenama (uključujući pozitivne!) koje su drugi proživjeli u životu. Također se često razmjenjuju savjeti, npr. o rukovanju protezom.

Ako želite stupiti u kontakt s drugim osobama koje su podvrgnute amputaciji, najbolje je kontaktirati doktore, terapeute ili ortopedskog tehničara. Oni najčešće znaju kome se možete obratiti ili kako možete naći grupu za samopomoć.

Amputacija

Ovim putem vam želimo pružiti informacije o značenju pojma amputacija, o njezinim različitim oblicima te o tome zašto amputacija može biti nužna.

Šta je amputacija i zašto je potrebna?

Amputacija je odsijecanje kosti u zdravom tkivu ili odsijecanje dijela tijela u zglobu (dezartikulacija).

Takva amputacija je potrebna kada se ne očekuje da će bolesni dio tijela ozdraviti, a time se u opasnost dovodi život pacijenta. Uzroci mogu uključivati poremećaje u cirkulaciji, infekcije, nesreće, rak ili urođene malformacije ekstremiteta.

U gore navedenim slučajevima, potreba za amputacijom je uobičajeno unaprijed poznata. S druge strane, nekad su amputacije potrebne u potpunosti neočekivano, npr. zbog teških povreda zadobivenih u nesreći.

Šta je razina amputacije?

Pojam razina amputacije opisuje mjesto na kojem se amputira dio tijela. Razina amputacije se u svakom slučaju koristi za odabir odgovarajuće proteze, zajedno s ostalim faktorima.

More

Nakon amputacije

Vaš oporavak i zarastanje bataljka postaju prioriteti odmah nakon zahvata. I jedno i drugo je važno za brži početak rehabilitacije i opskrbu protezom.

Šta vas očekuje nakon amputacije?

Nakon amputacije, na vaš bataljak postavljaju se posebne obloge za zarastanje rana (ili zavoji). Glavni cilj je brzo zarastanje hirurške rane i pripremanje bataljka za vašu buduću protezu.

Prva faza koja slijedi odmah nakon operacije usredotočena je na tri cilja liječenja: trebali biste osjećati što je moguće manje boli, vaš bataljak mora biti u mogućnosti nositi težinu te biste trebali postići optimalnu pokretljivost bataljka u svim smjerovima.

Kako biste postigli sve navedeno, neophodno je da vam vaš doktor ili fizioterapeut pokaže neke važne stvari neposredno nakon operacije: pravilno pozicioniranje u krevetu kako se mišići i zglob koji je najbliži bataljku ne bi skratili ili ukočili, vježbe pravilnog disanja i lagane vježbe kretanja i mobilnosti. Ovim mjerama se pomaže osigurati da brzo i bez poteškoća budete opskrbljeni protezom kako biste mogli ostati mobilni i aktivni.

Pravilno pozicioniranje

Neposredno nakon operacije vjerovatno nećete moći mirno ležati u dužim razdobljima, niti ćete se moći samostalno okretati u krevetu. Prema tome, nekoliko puta na dan bi vam pri promjeni položaja trebalo pomoći osoblje zaduženo za brigu o bolesnicima. Te promjene položaja su važne obzirom da osiguravaju da osjećate što je moguće manje boli, a osim toga sprječava razvoj dekubitalnog ulkusa. Pravilno držanje tijela također je važno za vašu mobilnost.

Zarastanje rane bataljka

Nakon što se probudite iz anestezije, na vašoj će nozi već biti postavljena obloga koja se sastoji od jednostavnih zavoja ili gips iz kojeg izlazi mala cjevčica. Ova cjevčica je umetnuta u ranu za vrijeme zahvata kako bi se iscijedila tekućina i krv iz rane. Poznata kao dren, ova cjevčica se uklanja unutar razdoblja zarastanja rane.

U većini slučajeva rana nastala amputacijom zatvori se unutar prve tri do četiri sedmice te nastaje ožiljak. Međutim, čak i ako ožiljak izvana izgleda kao da je dobro zarastao, te se od tog trenutka neznatno mijenja samo boja ožiljkastog tkiva, cjelokupni proces zarastanja ožiljka traje puno duže. Proći će otprilike godina i pol dok ožiljak u potpunosti ne zaraste ispod kože.

Intenzivna njega (kompresijska terapija i kreme) izuzetno je važna tokom ovog perioda, budući da se njome osigurava da ožiljkasto tkivo ostane mekano i podatno dok u isto vrijeme postaje sve otpornije, što je izuzetno važno za nošenje proteze.

Početna kompresija bataljka

Inicijalno oticanje tkiva bataljka očekivano je nakon zahvata. Ovo oticanje (edem) je normalna reakcija na zahvat. Uobičajeno se smiri nakon otprilike jedne sedmice.

Ubrzo nakon amputacije potrebno je napraviti pritisak na velika područja oko bataljka i to pomoću elastičnih zavoja, kompresijskih čarapa ili drugih medicinskih pomagala. Svrha kompresijske terapije je smanjenje edema bataljka i priprema bataljka za kasniju opskrbu protezom. Ovo je važno zbog toga što bi izražen edem bataljka usporio zarastanje rane te bi također bataljku trebalo duže da poprimi svoj konačni oblik kako bi ga se moglo opskrbiti protezom. Kompresija također potpomaže cirkulaciju u bataljku. Na taj način se umanjuje bol i ubrzava zarastanje rana.

Koja vrsta njege za bataljak vam najviše odgovara - elastični zavoji, kompresijske čarape ili silikonski liner – zavisi o hirurškoj tehnici, razini amputacije, stanju rane i ličnom iskustvu vašeg terapijskog tima. Odabire se metoda najbolja za vas.

Vježbe kretanja

Kako bi se vaše tijelo što prije pripremilo za nadolazeće korake u liječenju, preporučuju se vježbe za jačanje muskulature trupa, ruku i nogu. Neka vam fizioterapeut pokaže vježbe kretanja koje potpomažu vaš oporavak i omogućavaju najbolji mogući trening za zglobove koje se nalaze blizu mjesta amputacije. Vježbe se mogu izvoditi uz lagane tegove i terapeutske trake u ležećem, sjedećem ili stojećem položaju. Bataljak također treba uključiti u vježbe.

Ove vježbe kretanja sprječavaju pojavu ukočenosti mišića i zglobova. Također se upoznajte s obrascima kretanja koji su inicijalno nepoznati amputiranoj nozi. Vaš fizioterapeut bi vam trebao pokazati vježbe i provjeriti radite li ih pravilno. On ili ona vas može savjetovati o vježbama prikladnim za određeno razdoblje.

Vježbe mobilnosti

Sada možete raditi na svojoj mobilnosti. Samostalno sjedenje u krevetu i prebacivanje u invalidska kolica vjerojatno će vam u početku biti teško, ali uz malo vježbe brzo ćete to svladati. Vaš fizioterapeut bi vas i u ovom slučaju trebao uputiti u detalje. Često na krevetu postoje remeni ili rukohvati koje možete koristiti kao pomoć. U kratkom roku moći ćete se i po prvi put ustati. Međutim, budući da će nedostajati težina amputiranog ekstremiteta korištena za postizanje ravnoteže na koju ste se ranije navikli, u početku biste trebali očekivati probleme s ravnotežom. Nakon amputacije noge, hodalica ili drugo pomagalo za hodanje mogu vam u početku pomoći pri zadržavanju ravnoteže.

Neposredna i rana opskrba

U nekim je slučajevima moguća opskrba prvom protezom vrlo brzo nakon amputacije. Uz takvu neposrednu opskrbu protezom, moguće je u kratkom roku djelimično prebaciti težinu na bataljak i započeti s vježbama hoda. Neposredna opskrba protezom se obično odvija samo desetak dana nakon amputacije. Međutim, takva vrsta proteze nije prikladna za sve razine amputacije. Vaš doktor, fizioterapeut i ortopedski tehničar zajedno će odlučiti je li ova opcija prikladna za vas. Ukoliko je takva rana opskrba moguća u vašem slučaju, dobit ćete novu protezu nakon nekoliko sedmica. Takva proteza naziva se privremena proteza. Njome vas individualno opskrbljuje vaš ortopedski tehničar. Prikladna je za prve vježbe hodanja i stajanja.

Kompresijska terapija

Inicijalno oticanje tkiva bataljka očekivano je nakon zahvata. Takvo oticanje je normalna reakcija na zahvat. Ono se može spriječiti povećavanjem pritiska na čitavoj površini.

Više

Rehabilitacija

Rehabilitacija

Nakon što zaraste rana na bataljku, sama faza rehabilitacije započinje nekoliko sedmica nakon zahvata. U većini slučajeva potrajat će do šest mjeseci.

Više